Published On: 9 dubna, 20211025 words5,2 min read

Projevovat vděčnost je jedna z věcí, kterou bychom měli dělat pravidelně. Je totiž dokázáno, že pokud projevujeme vděčnost za každou i v našich očích titěrnou věc, působí to pozitivně na náš pocit štěstí a posilujeme si tím i svoje zdraví.

Vděčnost je emoce, která nám pomáhá uvědomit si, co je pro náš život důležité. Pokaždé, když vyslovíme slovo děkuji, se spustí obnova našich mozkových buněk a my máme možnost si lépe uvědomovat všechny pozitivní věci, které nám život přináší.

Projevovat vděčnost je vlastně takový klíč je šťastnému životu. Pokud projevujeme vděčnost, přitahujeme si k sobě další a další pozitivní věci. Naopak, pokud budeme stále jen nespokojení, nešťastní a budeme žít s pocitem, že se nám dějí jen samé špatné věci a že jsme jen obětí systému a všeho okolo, budeme si do svého života opravdu přitahovat jen samé špatné věci. Protože to, kam směřujeme naše myšlenky, tam vysíláme svojí energii a takovou energii si tím pádem přitahujeme do života. To, co vyzařujeme, to se nám vrací zpět, to je zákon přitažlivosti.

 

Za co můžeme být vděční

děkuji

Je to jednoduché – za vše co máme. Často slýchávám lidi stěžující si na svůj osud, na svůj hrozný život. Nemají prý za co být vděčni – nemají partnera, jsou nemocní, bez práce, bez peněz anebo bez domova. Tak za co mají být vděční? Říkám jim, ať se podívají na to, co jim zůstává a o co by ještě mohli přijít. Jsou to věci, které si ani neuvědomujeme. Ať jsou vděčni za oči, kterými vidí svět, za ruce, které jsou funkční a za nohy, které je donesou, kam potřebují. V té jejich zaslepenosti si ani neuvědomují, že mají ještě spoustu věcí, kteří jiní lidé nemají. Za přírodu kolem nich, za slunce nad hlavou a zpěv ptáků…je toho spousta. Poté, co začnou vnímat tyto věci s vděčností, jejich cesta změní směr a vydávají se po malých krůčcích směrem k hojnosti.

A někdy je také dobré si uvědomit, že i negativní věci a situace jsou pro nás prospěšné, i za ně můžeme být v určitém směru vděční.  Z vlastních nezdarů se poučíme, životní krize a těžké životní období  nás posune dál v našem seberozvoji atd.  Hledejme inspiraci ve větě „Všechno zlé je pro něco dobré“.

 

Trénujme vděčnost

A jak vlastně přeprogramovat svůj mozek a tím svůj život, aby nám do něj přicházely jen pozitivní věci? Jak zařídit, aby nám do života přišla hojnost?

Mám několik typů, které sama používám:

  1. Při každé službě, které se vám dostalo a při které vyslovíte slovo děkuji, si vědomě prociťte tento stav. Myslete na to, jaký dar se vám dostal, když pro vás někdo něco udělal. Mohou to být i věci docela drobné, např. podržení dveří do budovy, malý dáreček, objetí, pochvala. Říkám tomu denní laskavosti.
  2. Každý den (nejlépe večer před spaním) si udělejte malý rituál, při kterém si zvědomte, co pěkného se vám za ten den stalo. A zase nehledejte kdovíjak obří záležitosti – vždyť i probuzení se do krásného dne a mít střechu nad hlavou, vůně kávy po ránu, slyšet smích svých dětí, obdivovat krásnou přírodu apod. – to jsou všechno dary, které jsme dostaly a ty hledejte kolem sebe.
  3. Stejný rituál provádějte i ráno po probuzení. Těšte se, co vám nový den přinese.
  4. Pište si deník – zapisujte si do něj všechny ty věci, za které jste vděční. Tím, že si slova zapíšete na papír, znásobujete energii těchto slov a lépe si tyto situace budete uvědomovat.
  5. Používejte svoje představy. Představte si, že byste z ničeho nic přišli o něco ve svém životě, na čem vám záleží. Cítíte ten pocit? Emoce, které se při tomto stavu objeví, vám umožní se do pocitu vděčnosti lépe nacítit.
  6. Zaměřte se na věci, které chcete a ne na ty, které nechcete. Pokud věnujete pozornost jen pozitivním věcem a dáváte do toho svojí energii, už vám nezbývá energie na věci, které nechcete. Tím, že tomu nevěnujete svojí pozornost, odchází z vašeho života.
  7. Zapisujte si, jak se vám život začal otáčet na ruby poté, co jste začaly více projevovat vděčnost. Co vám tato změna přinesla do života?

 

Vděčnost přináší hojnost do našeho života

děkuji

Posilováním vděčnosti si přinášíme hojnost do všech oblastí našeho života. Můžeme mít spokojený a šťastnější život, s milovaným partnerem a dětmi, lepší práci i dostatek financí. Také se nám bude lépe spát, nebudeme trpět depresemi a zlepší se i naše fyzické a duševní zdraví.

Zkusme projevovat vděčnost každý den a náš život bude plný zázraků.

Zde můžete zanechat komentář

  1. Iva 9 dubna, 2021 at 2:05 pm - Reply

    Milá Jani, netřeba více slov, krásně napsané, vše tak jak je a mělo by být…Děkuji ❤️

    • Jana Sádriková 9 dubna, 2021 at 6:32 pm - Reply

      Moc děkuji Ivo za milý komentář, však obě víme, co je vděčnost 🙂

  2. Matthew Skilton 11 června, 2021 at 5:01 am - Reply

    I do not even understand how I finished up here, but I thought
    this post used to be good. I do not realize who you’re but certainly you’re
    going to a famous blogger if you are not already.

    Cheers!

    • Jana Sádriková 14 června, 2021 at 5:52 pm - Reply

      Thank you very much, I´m glad you wandered 🙂

Další články