Published On: 12 března, 2023744 words3,9 min read

Jak pečovat o obrazy a kam je raději neinstalovat

 

Velice často dostávám dotazy spojené se starostí, údržbou a konkrétní péčí o zakoupené obrazy. Proto jsem dala do kupy několik důležitých bodů, které můžou neznalého člověka nasměrovat.

Moje obrazy jsou malovány suchým pastelem a akrylovými barvami. Budu se tedy věnovat právě těmto dvěma výtvarným prostředkům.


PASTEL:

vizualizace obrazu v interiéru

Pastel je suché médium, dá se s ním kreslit i malovat. Pro zjednodušení píši v další části jen o malbě.

Po dokončení obrazu se povrch fixuje fixativem na pastel, který zajistí větší přilnavost pastelu k papíru a také již tolik nešpiní a nepráší. Ale to nestačí. Pro udržitelnost obrazů malovaných tímto prostředkem se poté obrazy rámují pod sklo, které zajistí stálost malby i snadnost občasného čištění. Čištění spočívá pouze v tom, že vlhkým hadrem sklo setřeme a poté přeleštíme. Navíc sklo, které nám udržuje pastel v suchu, by nemělo ležet přímo na malbě. K oddálení o pár milimetrů nám pomůže vložená pasparta. Jen takto malba stále dýchá a díky vyvýšené pozici skla nevznikají další otěry, které mohou dokonce způsobit za přispění času a nepřítomnosti vzduchu chemické reakce skla s pastelem a tím nevratitelné poškození obrazu.

 

Ode mne dostáváte pastelové obrazy již zarámované, takže na vás je již jen starost o jejich čistotu.

 

AKRYL:

vizualizace obrazu v interiéru

Akryl je na rozdíl od pastelu výtvarný prostředek, u kterého se používá k míchání barev voda. Po zaschnutí barev je malba pevná, stálá a vodou se nedá jen tak setřít. Po dokončení obrazů se používá na povrch obrazu akrylový lak, který malbu chrání před vnějšími vlivy, ultrafialovým zářením a zajišťuje stálost barev. Obraz malovaný akrylem pak pravidelně zbavujte prachu – nejlépe prachovkou a rám otřete navlhčeným hadrem. Násilné drhnutí obrazu nedoporučuji. Pokud potřebujete vyčistit opravdu velké znečištění, spíš bych tuto činnost svěřila do péče odborníkům, kteří vědí, jaké prostředky pro čištění použít.

 

 

 

 

KAM S NÍM?

vizualizace obrazu v interiéru

Pokud jde o místo, kam obraz pověsit – již při nákupu a rozhodování, jaký obraz koupit, nejprve popřemýšlejte, kam jej pověsíte. A ne naopak – koupit si obraz, protože se vám líbí a pak běhat splašeně po svém domově či kanceláři a hledat pro něj vhodné místo. Ale i to může být dobrá zábava, ba dokonce zajímavá bojová hra.

V každém případě vám doporučuji pro obraz vybrat takové místo ve vašem interiéru, kam nesvítí celodenní sluneční svit. Jen vzpomeňte – nestalo se vám, že předmět, na který dopadaly prudké paprsky slunce, po čase vybledl, barvy se vyšisovaly a někdy i předmět dostál fyzických změn? Další místo, které není pro obrazy ideální, je kuchyň nebo prostory, kde se vaří. Mastnota, střídající se teploty a vlhko jim rozhodně neprospívají. Raději zvolte samostatnou jídelnu, které obrazy dodají příjemnou a útulnou atmosféru.

REPRODUKCE A UMĚLECKÉ TISKY:

Ve své nabídce mám i reprodukce originálů (tisk obrazu na plátno) a umělecké tisky (tisk obrazu na kvalitní papír s povrchovou úpravou). Pro oba produkty platí výše zmíněné.

 

vizualizace obrazu v interiéru

Přeji vám šťastnou ruku při výběru obrazů pro váš domov či kancelář. Pro inspiraci vás zvu do své ONLINE GALERIE a nebo se můžete přijet na obrazy podívat osobně do mého výtvarného ateliéru v Klášterci nad Ohří. Pro tuto možnost či jiné dotazy mě kontaktujte přes tento formulář.

Zde můžete zanechat komentář

Další články