Published On: 12 června, 2024753 words3,9 min read

obalka, kniha, pohadkyKaždý z nás má v sobě kousek dítěte, které touží po kouzlech, dobrodružství a pohádkových světech. Jako malířka a milovnice přírody se snažím propojovat tyto dvě vášně a přenášet je do své tvorby. Právě toto propojení se stalo hlavní inspirací pro mou knihu pohádek, která brzy spatří světlo světa.

 

Příroda jako nekonečný zdroj inspirace

Příroda je pro mě nekonečným zdrojem inspirace. Každý strom, květina nebo zvíře v sobě skrývají příběh, který čeká na své odhalení. Při procházkách lesem nebo loukou se často zastavím a naslouchám zvukům přírody, vnímám barvy, světlo, kontrasty a tvary kolem sebe, dotýkám se struktur a prohlubní v kůře stromů nebo kamenech, které na nich vytvořil zub času.  Tyto chvíle klidu a harmonie mi dávají nápady na nové příběhy, které pak vkládám do svých obrazů.

 

Jak to všechno začalo: spojení umění a příběhu

Moje vášeň pro malbu mě přivedla k myšlence vytvořit knihu, kde budou obrazy tvořit jeden celek s psaným textem. Kniha obsahuje deset pohádek a každá z nich je doplněna mými surrealistickými malbami, které zachycují kouzelnou atmosféru a fantazijní světy, o kterých vyprávím. Chtěla jsem, aby čtenáři, děti i dospělí, mohli nejen číst, ale i vizuálně prožívat každý příběh, aby se mohli ponořit do světa fantazie a nechat se unášet na vlnách mého umění.

 

Tvůrčí proces: Od nápadu k realitě

Tvůrčí proces byl pro mě fascinující a obohacující cestou. Pohádky vznikaly na základě již namalovaných obrazů. Sedávala jsem na zahradě, kterou máme přímo u lesa, a za zpěvu ptačích serenád jsem začínala psát. Byl to vždy nejprve jednoduchý nápad, který mi v tu chvíli při pohledu na konkrétní obraz přišel na mysl. Většina mých malovaných příběhů vzniká z momentálního nastavení, které prožívám během tvorby a to se také projevovalo při psaní pohádek. Někdy to byla konkrétní postava, zvíře, jindy zase místo nebo situace. Tyto prvotní myšlenky jsem si zapisovala a postupně z nich skládala ucelené příběhy.

 

Každá pohádka tak procházela několika fázemi – od prvotního nápadu, přes podrobné rozpracování děje až po konečné úpravy. Současně s psaním jsem vytvořila i malé ilustrace, které jsem se snažila co nejvíce propojit s textem. Bylo pro mě důležité, aby obrazy nejen doplňovaly příběh, ale aby byly jeho nedílnou součástí.

 

Výzvy na cestě k vydání

Cesta k vydání knihy nebyla jednoduchá. Setkala jsem se s mnoha výzvami, od korektury textu (to víte, spisovatelka nejsem a bylo třeba malých i větších úprav) až po hledání správného vydavatele a také grafika pro úpravy textu a obrázků. Další výzva byla najít tu správnou tiskárnu. Nicméně každý problém mě posunul dál a naučil mě něco nového.

 

Poselství pro čtenáře

Mým hlavním cílem při tvorbě této knihy bylo přinést čtenářům radost a inspiraci. Doufám, že každý, kdo si přečte mé pohádky, pocítí kousek z toho kouzla a zázraku, který vnímám v přírodě a ve svých snech. Přeji si, aby moje kniha probudila ve čtenářích lásku k přírodě, fantazii a tvořivosti, a aby se každý příběh stal pro ně malým dobrodružstvím.

 

Děkuji všem, kteří mě na této cestě podporovali, a věřím, že si moje pohádky najdou své místo ve vašich srdcích.

 

S láskou k umění a přírodě,

Jana

PS: Máte-li o knihu pohádek zájem, najdete ji ZDE 🙂

Zde můžete zanechat komentář

Další články