Published On: 21 dubna, 2021671 words3,5 min read

Den Země

Svátek, který slaví miliony lidí po celém světě.

Den Země se oslavuje 22.4. a je to den, kdy se máme zastavit a uvědomit si, co pro nás jako pro lidstvo znamená příroda.

Pojďme si tento den připomenout, že přírodu je potřeba chránit a starat se o ní s láskou a péčí. Jako první se tento svátek začal slavit už v roce 1970 v USA a v roce 1990 se připojily k oslavám spolu s Českou Republikou další státy světa. (více na wikipedia.org)


Den Země

Jak můžeme přispět k ochraně přírody?

🌳 Jděte do přírody

Dokážete si teď v pohodlí svého domova představit, jak šumí vítr ve větvích? Jak zní voda, která teče potůčkem nebo jak nádherný je zpěv ptáků před setměním? Pokud ne – zastavte se a jděte si to připomenout do nejbližšího lesa. Zvedněte hlavu k nebesům, zavřete oči, zhluboka dýchejte a zaposlouchejte se do zvuků přírody. Cítíte to spojení? Všichni jsme jedno, tak jak se staráme o sebe, tak se starejme i o přírodu.

🌳 Starejte se o rostliny

Zahradničte nebo si vysaďte bylinky a rajčata aspoň na svůj balkon a starejte se s láskou o rostliny, které máte doma. Neničte drobné živočichy na vašich zahradách, zjistěte si o nich víc informací, než proti nim bezhlavě začnete používat chemické zbraně. A poté použijte jen biologické nebo ekologické přípravky, jinak si zamořujete svůj vlastní prostor, ve kterém se má rodit vaše čistá zahradní strava.

🌳 Nepoužívejte chemické látky

Nepoužívejte chemické látky na mytí – na všechno dnes už existují ekologické přípravky, které šetří přírodu. A nebo se zkuste vrátit k používání prostředků našich babiček – soda, sůl, cukr, ocet apod.

🌳 Nezvyšujte odpad

Nepoužívejte jednorázové sáčky na nákup – kupte si nebo ušijte látkové sáčky na pečivo nebo zeleninu. Pokud máte doma plastové sáčky, recyklujte je a používejte opakovaně, na nákup si noste tašku. Kupujte a vařte jen tolik jídla, kolik zkonzumujete.

voda🌳 Recyklujte odpad

Třiďte odpady a zbytky bio-odpadu vraťte přírodě v podobě kompostu. Zkuste hledat, jak co nejlépe použít věc, než jí hodíte do odpadu , např. vyrobit z ní něco jiného.

🌳 Šetřete vodou

Krátce se sprchujte a umývejte nádobí. Nenechávejte puštěnou vodu při čištění zubů. Prádlo perte až při plném obsahu pračky.

🌳 Šetřete energiemi

Používejte úsporné žárovky, nepřetápějte ve svých domovech, odpojujte nabíječky ze zásuvek po dobití vašeho přístroje.

 


To jsou jen malé kroky k tomu, jak můžeme chránit přírodní zdroje a určitě na mnoho dalších možností přijdete sami. Začněme je postupně zařazovat do svých životů. Ano, mnozí z vás si řeknou, co já sám zmůžu, jak já sám můžu přírodě pomoci? Jenže když si tohle řekne každý, neudělá se nic. Každý jeden z nás je důležitý a už jen to vědomí, že máme všichni jeden cíl, je velice spojující.

 

Pojďme tedy spojit naše síly a začít milovat a chránit přírodu už dnes!


příroda

 

Pokud máte zájem si přečíst další článek na téma přírody, klikněte ZDE

Na moje obrázky týkající se přírody se můžete podívat v  GALERII

Zde můžete zanechat komentář

Další články