Published On: 1 října, 2021620 words3,2 min read

Tak už je to tu – již brzy budeme svědky nádherné podívané. Záplava barevných listí a svěží vzduch nám dává tušit, že se příroda pomalu chystá na blížící se zimu. Pro mnohé z nás je podzim vizuálně nejkrásnější období celého roku.


Znáte knihu Tajný život stromů?

Já jí donedávna neznala. Ale na doporučení jsem se rozhodla do ní trochu začíst. Můj obraz „V lesním tichu“ prý totiž jako by vycházel z této knihy. A to mě samozřejmě moc zajímalo.

„Německý bestseller Tajný život stromů se již druhým rokem drží na žebříčku nejprodávanějších knih a získává si nadšené čtenáře ve stále více zemích.

Les je pro mnohé z nás vytouženým místem odpočinku. Je synonymem ticha a nedotčené přírody. Renomovaný lesník Peter Wohlleben nám dává nahlédnout do skrytého života stromů a odhaluje nečekané skutečnosti: stromy mají paměť, předávají si informace, pociťují bolesti, dokonce mohou dostat úpal a časem se jim tvoří vrásky.

Mnohé stromy, jako například duby, spolu navzájem komunikují prostřednictvím vonných látek. V okamžiku, kdy je některý ze stromů napaden hmyzem, vysílá vůně jako signály a všechny stromy v okolí upozorní na nebezpečí. Peter Wohlleben čerpá ze svých mnohaletých zkušeností lesníka a ukazuje nám les ze zcela nové stránky. Jeho zábavná knížka, plná nových informací o stromech a lesích, nás přivádí k úžasu nad zázraky přírody.“

Toto se píše v popisu knihy. Já les vnímám jako každé jiné společenství, které je plné života a lásky v rytmu přírody. A tento úžasný život přenáším do svých obrazů.

A jak je to tedy s těmi listy?

🍂 Pro nastávající chladné období potřebují stromy uložit ve svém kmeni a kořenech co nejvíce živin. Proto své listy ze všech sil vystavují posledním slunečním paprskům a za pomoci chlorofylu a vody si ukládají „potravu“ na horší časy. Až si strom udělá ve své spižírně dostatečnou zásobu, odevzdá bez starostí své barevné listy větru.

🍂 Listy odhazují záměrně i z jiného důvodu – zbytečně by zvyšovaly odpor proti větru a vichřici a strom by se mohl lehce polámat.

🍂 Když se stromy zbaví svých posledních listů, začínají se ukládat ke spánku. Přichází doba klidu, ze kterého je probudí až dostatek slunečního svitu a zvyšující se teplota vzduchu.

Podzim mě opět nalákal k malbě. A tak po loňském podzimním obrázku vznikl další obraz s podzimní tematikou a tím je Tanec v barvách podzimuZáměrně jsem použila více zářivé barevnosti, která je pro podzim tak typická.

Užívejme i my posledních slunečních paprsků. Již za pár týdnů je vystřídají plískanice, mlhy a déšť. Ale od dob, kdy vynalezli vonné svíčky, se dá i toto pochmurné a smutné období přežít v klidu a pohodě. 🙏💓


Podobné články na mém blogu:

Příroda jako mocná čarodějka 

Den Země 

Nikdy neříkej nikdy 

Všechny originální obrazy přírody, tak jak jí vidím já, najdete ZDE.

Zde můžete zanechat komentář

Další články